Gennaker – det fødte sejl til Grinden!

Vi så det alle – under America’s cup, en asymmetrisk spiler, men alligevel ikke en spiler, men en spiler-genua i spiler dug, der blev brugt på spidse skæringer og ned til agten for tværs. Et nyt kapsejladssejl ! – Både ja og nej. Ser vi på sejlmagernes beskrivelser så er det særlig velegnet til tursejleren. Jeg vil påstå – det er noget nær det perfekte rumskødssejl for både tur og kapsejler.

Johnny Jørgensen,Eurosails (Nu Doyle Sails) i Skovshoved Havn,sagde om gennakeren.Det er et perfekt sejl til tursejleren – specielt når konerne ikke er vilde med spilersejlads. Det sidste kan jeg bekræfte – spileren på tur er ikke populær – for mange snore, for meget bøvl, og svært når man er alene om det og mangler 2-4 hænder ekstra. Det er også godt til kapsejlads, hvor man nemt henter de ca. 3 sec. straf per sømil når man har lange spidse skæringer – og håndteringen er virkelig nem!

og Johnny fortsatte: Gennakeren anbefaler jeg mindre end spileren (ca. 61 m2 til Grinden), så den kan føres uden stage med forliget sat i et nedhal placeret foran forstaget og med barmen i højde med prædikestolen (så er man fri afsøgelænder mv. og stagen kan bedre bruges hvis man vil) – faldet er spilerfaldet og skødningen er spilerskøderne. Ved sætning haler man i forstagsbarm og fald og så skøde, ved nedtagning – slækkes faldet, så forstagsbarm, og den hales ned og ind i skødet. Alternativt kan man gøre det endnu nemmere med en “strømpe” der kan trækkes ned oversejlet, eller man kan lave den til “rullestaget”. Den er også god i hårdere luft hvor spileren ikke er effektiv på grund af krængning – den slipper luften meget bedre så man opnår fart og mindre krængning.

Jeg købte en på 61 m2. Og det holdt hvad det lovede. Det var let at håndtere og gav fantastisk god fart. Her taler vi om flere knob i vindstyrker fra 2 m/s op til 11m/s. Og grinden opfører sig eksemplarisk – stabil – ikke megen krængning, og ingen panik som når man alene bakser med spilerstage, skøder, fald og mangler flere hænder til ror etc. Gennakeren er også nem at bjerge – fald af til læns-agten for tværs, og vinden går ud og krabaten kan let hives direkte ned i posen på fordækket. Endnu nemmere er det med et rullesystem eller en strømpe hvis man vil ofre et par “tusser” mere.

Der er flere måder at sætte sejlet på – den avancerede – byg et bovspryd (se under teknik), eller den lette – brug skandæksskinnen som fæste for et øje ude ved stævnen og sæt halsbarmen af gennakeren fast deri.

Hvad er det for en fart vi taler om? i 5 m/s mødte vi Classic af Tuborg der for fuld genua og storsejl var på vej nordpå. Vi besluttede at rigge gennakkeren til  og da vi havde snøvlet færdig og vendte, var Classic nået fra Tuborg Havn til Charlottenlund. Jagten begyndte – – kort efter passage af Skovshoved, passerede vi Classic med en bådfart der var bemærkelsesværdig hurtigere.

Andre Grinder har lignende erfaringer – se blot Grågås fra Dragørs beskrivelse på vores hjemmeside.

HHStorm