Henrik Axelsen skriver: På Marsvinet Manse DEN. 8 har vi valgt at sejle med bovspryd og asymetrisk spiler ( genakker) frem for almindelig symetrisk spiler. Vi har den erfaring, at Marsvinet bliver meget svær at styre, når vi sender en mand på fordækket for at bomme spileren – især i frisk vind. Samtidig synes vi, at båden bliver meget urolig på platte kurser med spiler og har det med at lave ufrivillige bomninger, måske fordi Marsvinet ikke ”bærer” så godt i agterskibet.

Vi har i samarbejde med Lars Bo Poulsen fra SailGroup Denmark, i Skødstrup, fået udviklet et godt system, så vi  faktisk aldrig skal på fordækket, når vi sejler med spiler.

Bovsprydet fik vi en lokal smed til at lave i 25mm rustfri rør og vi satte en øjebolt i stævnen, ca. 20 cm over vandlinjen, til at montere wiren i, som skal holde sprydet nede. På dækket satte vi en stump skødeskinne, så vi havde mulighed for at justere det. Læg mærke til det lille næb foran blokken. Det er til at gribe det luv skøde , når man bommer ellers har skødet det med, at falde ned under båden.

Vi har monteret et barberhal på nedhalerlinen til spileren ( Grå Tov ), som vi kan montere spilerstagen på. Det gør, at på platte kurser monterer vi spilerstagen og kan der ved trække spilerens angrebspunkt langt til luv ( Ca. 45 grader på masten). Forliget på den asymetriske spiler er så langt, at den næsten når ned på dækket og derfor bliver spilerstagen sat lige over dækket (nederste position på skinnen på masten ). Det giver en meget rolig sejlads for spiler, uden alt for mege rulleri, selv i blæsevejr. Det er en meget god ide at beholde barberhalene på spilerskøderne.

. .