Da vi var så heldige at Den Blå Avis kunne tilbyde en gennaker der kun var brugt 1 gang til Kr. 3000,00 måtte vi slå til. Jeg kontaktede Sejlcentret der havde fremstillet den og spurgte og den passede til en Grinde og fik det svar at den ikke kunne passe bedre. Det blev et hurtigt køb.

Når vi nu havde købt en gennaker, så måtte vi også have et bovspryd, så den kommer længere væk fra læ af storsejlet.

Vi kontaktede Theis fra TM Montage ApS, Fælledvej 61, 2791 Dragør, telefon 32535369 (en god nabo)

og fik ham ned til Grågås for at tage nogle mål og selvfølgelig komme med nogle gode ideer.

De gode ideer udeblev ikke, for ikke nok med vi fik et bovspryd der er hurtigt at montere med fæste i forstaget og 2 slæder med ringe rælingslisten, fik vi også monteret øjer til en stævnstige, med et enkelt trin der gjorde det umulige muligt. Trinnet har en længde på 35 cm

.

Hvordan tager vi 73 m2 ned på en nem måde? Skulle vi investerer i en spilerstrømpe eller fandtes der en anden løsning? Jeg kontaktede Sejlcentret igen og de anbefalede en skødekrog der kan åbnes under belastning fra Wichard. Når vi udløser den flyver gennakeren agterud og vi kan stille og roligt tage de 73 m2 ned i cockpittet.

Hvor gør man så af sådan et bovspryd når det ikke bliver brugt?Vi fandt et godt sted og spryddet passer lige nøjagtigt i vinklen (se foto).

TM montage har også åbnet vores præstestol, jo den mand gør livet lidt nemmere.

Grågås en Grinde fra Dragør

Med sejlerhilsen

Lis og Torben
tsn@e-mail.dk
4074 5959

Læg mærke til at bovspryddets fæste sidder i dæksbeslaget til forstaget, der derfor må sættes i hul nr. 2 fra stævnen. Hvis rullesystemet er afmålt efter placering i forreste hul, må man acceptere at masten hælder mere bagud – alternativt afkorte forstaget lidt.

Den billige løsning

En alternativ løsning til fastgørelse af gennaker er at sætte et bøjlebeslag som bruges på masten til spilerstagen på skandæksskinnen forude. Man bruger jo alligevel ikke stagen! Gennakeren kan så sættes fæstet i det luv øje. Da den skal flyve fra en højde svarende til toppen af prædikestolen (se Torbens foto) kommer man fri af forstaget. Man kan også lave en løsning hvor man fæstner gennakerens halsbarm til 2 øjer – et i hver side – hvorved den “centreres” i spidsen af en “trekant”. Denne løsning kræver blot et besøg i den nærmeste udstyrsbutik, hvor man køber øje nr 2 til spilerstagen.
Har man ingen rullesystem så er der ingen specielle problemer – så kan man fæstne direkte i beslaget til fæstnelse af forstaget.

mvh
Hans H Storm