Anna – DEN 164 – af Svanemøllen er af sin ejer Leif Beyer blevet apteret med opklappelige bænke i cockpittet. Det giver mulighed for rengøring under teakplankerne, hvilket på en standard Grinde ellers kræver en del overtalelse af et barn eller en hustru med en slank og lang arm.

Som det kan ses på billedet er hængslerne på den oplukkelige luge placeret på kanten mod cockpittet. Det bevirker at når lugen åbnes, så bliver teakbænken på plads. Hvis hængslingen var placeret ved lugekarmen som den øvrige del af cockpitbænkene så ville der ske en opklapning som en harmonika eller dokumentmappe, og adgangen til stuverummet blive hindret.

På billedet her ses den lange ubrudte del i styrbord side. Sædet kan kun klappe op til den viste vinkel, da båden som bekendt buer – men det er rigeligt til at kunne komme til både med pudsemidler og rengøringsmidler.

Hængslerne er rustfri og staplen “pinden som hængslet vipper om” er frigjort i begge sider, så den kan bankes ud med en dorn. Derved er det muligt at tage hele toften af – for lakering som gjort her. Man skal kunne skille hængslerne for at kunne fastgøre skruerne der holder hængslerne.

Besværligt – måske lidt, men en god beskæftigelse at foretage i vintermånederne.

Selve sædet er fuldstændig fast – uanset krægning under sejlads, da både vægten af træet og modstanden i styrelisterne under så det klemmer om den indstøbte støtte sædet før blev skruet fast i.

Klip klap – men kun når der er brug for det.

Leif fortæller at kunne komme ordentlig til undersiden er en forudsætning for at kunne få en god lakering der holder – hvis man ellers er til lak!

Men selv uden lak er der en klar fordel – renøring og bådpleje.

Hermed er ideen videregivet. Leif Beyer kan kontaktes for yderligere detaljer og evt. professionel hjælp til at gennemføre projektet.

(9-1-04)