Utæthed ved håndliste – hvad så?

Dryp, dryp – ved silende regn trænger dråber ned gennem kahyttens tag og rammer chefkokken i hovedet ved pantryet. Captain Tolleys tætningsvæske købes for 95 kr og tryllevæsken sprøjtes på mellem dæk og håndliste hvor dråberne kommer ned langs en skrue. Men ak – det hjalp kun i kort tid. Så prøves med Silicone sealant – der fuges omhyggeligt mellem dæk og håndliste – det hjalp, for en lidt længere tid når der smøres rigeligt på, men er lidt nasset. Ved store regnskyl drypper det stadig. Kloge Åge finder en ny løsning – forsigtigt kradses teakproppen ud af den indvendige håndliste for at presse tætningsmasse op nedefra – men overraskelsen (se tegning) – der er en skrue der holder den indvendige håndliste, som dækker over de skruer der holder den udvendige.

Peter Bruun kontaktes og der kommer et utvetydigt råd. Du skal have stoppet vandindtrængningen, for vandet løber ud i balsatræet, og når det rådner, mister dækket (her kahytstaget) sin styrke og bliver blødt. Det gælder om at få forseglet et område rundt om skruen der holder den ydre håndliste, så hvis der trænger vand ind så løber det direkte ned langs skruen – ned i kahytten og ikke ud i balsatræet. Vi har modtaget billeder af ganske store reparationer og erstatning af balsatræet i kahyttens tag fra medlemmer, så Peter har givet ret, når han råder til at skære en prop ud ved hver eneste skrue på ca 3 cm i diameter og erstatte det udskårne med glasfiber.

Der er 10 skruer der holder den ydre håndliste. For at komme til dem skal den indre håndliste afmonteres. Forsigtigt med et lille stemmejern tages propperne ud der dækker over den indvendige listes skruer. Man skal passe på, så prophullets kanter står tilbage uden skrammer, så de nye propper efter en færdig operation kommer til at sidde ligeså pænt som dem man fjerner.

 Den operation, og fjernelse af skruerne der holder listen tager en formiddag – de selvskærende skruer der sidder op i kahyttens inderste glasfiberlag har bidt sig godt fast, og det anbefales at have en god skruetrækker og at have skruernes kærve renset godt af før man begynder at arbejde skruen ud.

To af den ydre håndlistes skruer gemmer sig i forkahytten og kan være dækket af glasfibermåtte. Man må skønne hvor de kan sidde og kradse frit – den ene sidder meget tæt på skottet til kahytten. De øvrige skruer, der var dækket af den indre håndliste er nu ganske nemme at få ud.

Herefter tages et specialværktøj – et savbor – hvor boret er på 5-6mm og savdiameteren ca 3 cm. Jeg købte et i et 10 kr’s marked i Fakta, hvor der er savklinger der kan give huller på over 5 cm. Der bores nedefra, og man er ikke i tvivl om hvornår savklingen er gået igennem det nederste glasfiberlag og når op til dækkets underside. Stop boringen og bræk den runde prop (undertag + balsa) ud med en skruetrækker og gem glasfiberskiven (et lille hjul) – da den er meget anvendelig til at holde på glasfiberspartlingen bagefter.

Alle 10 huller blev renset godt af nedefra med sandpapir, så der kommer godt fæste for spartelmassen. Alle hullerne (skruehullerne i det øverste glasfiberdæk) blev lukket med malertape. Jeg købte glasfiberspartel fra Plastick Padding – en tube – var tilstrækkelig til operationen for en håndliste. Massen blandes efter forskrifterne og da den hærder på 10 minutter blandede jeg til 1-3 huller på en gang. Med en lille japanspartel fyldes hullerne ud nedefra, for til sidst at sætte den lille glasfiberskive vi gemte før op som bund på spartlingen, og skiven og dermed hele spartlingen sikredes med 2 stykker malertape på kryds hen over det nu udtamponerede hul.

Efter ca 20 minutter kunne hullet til skruen bores op udefra, idet den reces (undersækning) der var oprindelig blev genskabt. Den betyder at der kommer en solid klat tætningsmasse rundt om skruen når man monterer håndlisten igen.

Herefter sættes der tape på dækket, svarende til den kant håndlistens fødder har, så man lettere kan fjerne overskydende tætningsmasse der strømmer ud når man spænder skruerne ved montagen af håndlisten. Så fyldes skruehuller, undersænkningen i det ydre dæk med Sicaflex 291 (eller hvad man nu selv tror, er det bedste), og den tilkaldte nabo hjælper en med at styre håndlisten hen over skruerne efterhånden som de kommer op. Begynd med den forreste skrue og gå agterud. Håndlisten krummer og skal tvinges i position. Til sidst spændes alle skruer og man frydes når tætningsmassen maser sig ud under listen.

Herefter loftmales – og alle spor af man har skåret i kahytstaget er nu væk. Der sidder nu en solid glasfiber prop som forhindrer vandindtrængen i balsatræet med et centralt hul til skruen pakket ind i tætningsmasse. Der er intet sket med den ydre del af kahyttens tag så alt der er intakt.

Så monteres den indre håndliste med de skruer der er til den, og 10mm teakpropperne (som kan fås i bådudstyrsforretningerne) bankes forsigtigt i. Et lille kneb – – dyb enderne i lak, som vil virke som lim, men en lak-limning er meget nemmere at bryde hvis man nu skal afmontere én gang til. Den del at teakproppen der er ”overskydende” skæres forsigtigt væk, eller slibes væk og operationen er næsten færdig.

Den overskydende tætningsmasse der er flydt ud på dækket og ligger ovenpå vores malertape ved hver eneste fod på håndlisten, kan efter et til to døgn fjernes. Skær langs med håndlistens fod ned i tætningsmasen og træk det overskydende af sammen med malertapen.

Projektet forløb over 3 dage – det sværeste var at få skruerne ud – og det er i hvert fald tæt nu!

Håber beskrivelsen kan hjælpe dig der får et tilsvarende problem – men uanset er det utroligt at en tætningsmasse kan holde 30 år.

Hans Storm