Montagevejledning til nye håndlister.

Anskaf dig et par nye håndlister. Tegningen nedenfor kan bruges som forlæg, idet du dog skal supplere med en angivelse af tykkelsen. Man kan evt. som Michael Toppenberg foreslår bestille den i Thailand til ½ pris af en produceret i Danmark. Det vides en Grinde (Gråbjørn) har sat nye lister på der var lidt bredere end de originale – og det ser rigtig godt ud. Før du går igang skal du i tillæg til listerne have – 1. en hjælper på dækket, 2. en god skruetrækker, 3. en skarp lille skruetrækker eller et lille stemmejern til at fjerne propper med i listen i kahytten, 4. en stor tube tætningsmasse (bygningslim) der er vandfast og fleksibel i mange år Sikaflex 291, Bostik el. lign), 5. masser af afdækningstape, 6. affedter, og 7. en markeringspen – touch eller blyant.

Hvis du skal bestille en håndliste kan du med fordel bruge Michael’s opmåling og tegning nedenfor som kommer frem i en pdf fil gennem dette link handrail-drawing. Den kan sendes til producenten, men husk at angive den tykkelse du vil have.

Her er Michael Toppenbergs beskrivelse af arbejdsgangen vedmontering af nye lister: (læs også “Håndlister tætning”).
Tegn omrids af de gamle håndlisters fødder op på selve ruftaget før du begynder afmonteringen.
Håndlisten i salonen afmonteres, ved at propperne lirkes ud med en skarp skruetrækker, eller et stemmejern. Pas på at hullets kanter ikke beskadiges den nye prop skal jo passe pænt til sidst. Når inderste håndliste er væk, kan den yderste afmonteres. Vær opmærksom på åreføringen på den nye liste – da den kommer til at bue let ind mod bådens midte. Hvis årene eventuelt peger “udad” kan listen risikere flække når den bøjes. Lad årene pege indad i stedet… Drej og byt rundt på listerne, indtil der er mindst mulig risiko… Hjælperen på ruffet styrer nu den nye liste bedst muligt på plads i forhold til opstregningen fra den gamle – det drejer sig om at få skruehullerne placeret nogenlunde midt i den nye liste. Det kommer ikke til at passe helt – men er en funktionsduelig guide. Start fra agter… Starter du forfra, hvor listen skal drejes mest, bliver vinkelen mellem den nye rette liste og den gamle’s opstregning så stor, at det er svært for hjælperen at navigere den nye på plads – efter min mening er det simpelthen for usikkert. Bare få millimeters forkert placering bevirker, at buen (radien) bliver for stor og listerne vil ikke ramme med samme afstand til skødebroen bagude – og det oser af “gør det selv” 🙂
Bor for på første nye listefod agter – og nu skal tungen skal være lige i munden… Du skal bore ret op i det nye ben på håndlisten – og det kræver, at Du på øjemål borer skråt op gennem det gamle skruehul i ruftaget… Det er klart din afgørende svendeprøve på dit øjemål 🙂 Hold vejret – placer listen, bor – og skru let til. Hjælperen på dækket drejer langsomt den nye liste på plads til hul 2. Bor igen for nedefra – og skru let til. Fortsæt sådan til ca 6.-7. ben. Hjælperen sætter sig nu på ruftaget og presser listen på plads med rumpen. Bor for nedefra og skru igen let til osv osv… Når den nye liste er på plads streger du op omkring de nye ben’s placeringer på ruftaget.
Listen afmonteres igen. Der afmaskes omkring opstregningsfeltet og på de nye listeben og brug en masse tape… Tapen skal passe meget præcist – som “snævre bukseben”. Husk at affedte områderne, der skal dækkes med fugemasse. Listen sættes på plads igen og skruer stikkes op og fæstes, således, at der er ca 5 mm fri luft fra ruftag til listefod. Nu presses masser af fugemasse ind mellem trædefladerne, således, at der klemmes en stor del ud når listen igen skrues til agterfra, mens hjælperen styrer listen. Det giver en film af fugemasse, der dækker hele trædefladen under listen. Lad fugemassen tørre lidt. Fjern det overskydende med en kniv – og evt opløsningsmiddel. Fjern afdækningstapen.
Bostik har en sort fugemasse, der er mindst lige så god som Sikaflex – til en billigere pris… Den er godt nok blank – men det har absolut ingen betydning, når man ikke skal fuge dæk – og det blanke holder kun en ganske kort tid 🙂

Michael Toppenberg